Květinová louka u vás na zahradě? Proč ne…

Květinová louka u vás na zahradě? Proč ne…

Marie Novotná V úterý 13. 04. 2021 Zahrada

Povzbuzení kousku divočiny ve vaší zahradě může být uspokojivým způsobem, jak přilákat širokou škálu ptáků, včel, motýlů a dalších živočichů. Zjistěte, jak vytvořit krásný kousek květinové louky ve své vlastní zahradě, která začne bzučet životem. Vyžaduje to trpělivost, ale dá se to zvládnout. Louka se udržuje mnohem snadněji než tradiční trávník.

 

Okrasné louky z divokých květů vytvářejí velkolepé barvy a vytvářejí rozmanité prostředí, které budou milovat ptáci a hmyz. Jsou ideální pro vnesení nového života do nevyužité části zahrady. Kvetoucí louky jsou nenáročné na údržbu a levné na výrobu; semena rychle vyklíčí a mohou zaplnit prázdný pozemek během několika měsíců. Láká vás představa louky plné kopretin, chrp, vlčích máků, zvonků, kopretin a petrklíčů? 

Vytvoření podmínek pro květinovou louku

Nejlepší je nechat narůst divokou louku na místě, kde obvykle nic nepěstujete, nebo na místě, které jste nějakou dobu nepoužívali. Všechny luční rostliny preferují otevřené, slunné místo. Vyhýbejte se místům pod stromy, protože budou příliš tmavé a příliš suché. Pokud si založíte květinovou louku namísto trávníku, musíte odstranit drny nebo je zaorat. Půdu prokypřete. Nemusíte přidávat kompost ani hnojivo, spíše zapravte písek. Pokud byste přidali do půdy živiny, trávy by rostly na úkor květin. Před setím dopřejte vybranému místu řádné odplevelení, než něco zasejete, protože plevele budou soutěžit o světlo, prostor a jídlo.

Výběr květin s ohledem na typ půdy

Můžete si koupit hotové luční směsi divokých květů pro různé typy půdy. Stojí za to hledat kombinaci ročních a trvalých rostlin, které prodlouží dobu kvetení. Semínkové směsi jsou také k dispozici v různých barevných kombinacích. Nebo si můžete koupit semínka samostatně a namíchat si je sami. Osení vybírejte podle typu půdy, který máte na zahradě.

Písčité a propustné půdy prospívají květinám suchých luk – chrpě, šalvěji, chrastavci lučnímu, dobromyslu, třezalce tečkované a třeslicím.

Výživnější a vlhčí půdy jsou dobrým základem pro kopretiny, zvonky, heřmánek, svízel, řebříček, chrpu luční, bedrník, vlčí mák, ovsík.

Kdy vysévat

Nejlepší je zasít květinovou louku v dubnu či květnu. Na 1 m2 půdy budete potřebovat zhruba 2g semen, které rozhoďte do půdy. Semena by měla přijít do půdy zhruba 0,5 cm pod zem, proto je přitlačte do půdy. Půdou již nezasypávejte. Pravidelná závlaha je prospěšná. První rok po výsevu se na květiny ještě nemůžete těšit, ty zatím zapouštějí kořínky, určitě se ale objeví plevel. Ten je potřeba posekat asi při výšce 20 cm, aby nezadusil klíčící rostliny nebo jej vyrýpnout. Pokud se zvlášť obáváte, že ptáci sežerou všechny semena, položte na zem síťku. Ujistěte se, že půda zůstává vlhká a teplá zatímco květiny klíčí. V první sezóně po výsevu vás bohatá diverzita květin zdaleka nečeká, luční porost vás naplno překvapí až v následujícím roce.

 

Jak se starat o květinovou louku

Kvetoucí louka samozřejmě také vyžaduje sekání, postačí však dvakrát ročně. S prvním sekáním vyčkejte na konec léta, kdykoli od konce srpna do konce září. To dává divokým květům šanci zakořenit. Trávu sekejte na výšku cca 10 centimetrů, ale pokud můžete, je také dobré nechat některé pruhy nepokosené jako útočiště pro hmyz. Při sekání trávy je velmi důležité odstranit všechny odřezky – to pomáhá udržet úrodnost půdy na nízké úrovni. Vyhněte se vkládání posečených odřezků do kompostu, pokud nechcete, aby se v každé části zahrady objevovaly květy! Nejlepší je sekat louku znovu až kolem Vánoc. Poté nechte louku na pokoji až do jara. Tento roční cyklus obhospodařování napodobuje tradiční vzorec sekání sena následovaný pastvou, které je přizpůsobeno mnoha lučním květům.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání