Letní údržba bazénové vody aneb jak si užít léto naplno

Letní údržba bazénové vody aneb jak si užít léto naplno

Marie Novotná V úterý 11. 07. 2017 Zahrada

Teploty na našich teploměrech již přesáhly hranici třicítek a nám tak začalo nejteplejší období v roce. Není nad to, než se v takovém počasí zchladit v bazénu. Koupání v létě přináší radost celé rodině včetně dětí. Musíme však počítat s tím, že stejně jako vše ostatní, co nám v životě přináší radost, obnáší i tyto letní radovánky určitou péči a čas. Pokud víte, jak na to, postačí vám k tomu naštěstí jen půl hodiny týdně. Správná a pravidelná péče zajistí při koupání bezpečnost a nutnou hygienu. Proto se dnes podíváme na to, jaké možnosti se při údržbě bazénů nabízejí. A pokud bazén stále ještě nemáte, neváhejte a přečtěte si pár užitečných tipů, které pro vás Jarabák sepsal v jednom z předchozích příspěvků.

Prevence

Jak již bylo zmíněno, pravidelná údržba je klíčem k čisté a hygienicky nezávadné vodě. Tomu se bohužel v praxi nevyhnete. Existuje však několik jednoduchých zásad, které nám mohou práci výrazně ulehčit. Proto doporučujeme:

  • Bazén, který se nachází v blízkosti stromů či keřů, bychom měli zakrývat. To samé platí i pro případy, kdy víte, že bazén nebude delší dobu využíván. Pokud tedy odjíždíte z chalupy zpět domů, plánujete dovolenou nebo pokud se zhorší počasí – vždy doporučujeme bazén zakrývat. K tomu vám bohatě postačí krycí plachta.

Tip: Krycí plachty a veškeré další bazénové příslušenství najdete na našem webu v sekci Bazénové příslušenství.

  • Bazén není vhodné umisťovat přímo pod strom či keř. Padající listí totiž bazén výrazně znečišťuje. Jsou však situace, kdy nám to prostor neumožňuje. V těchto situacích je vhodné větve ořezat, čímž si práci při čištění výrazně usnadníme.
  • Nezapomínejte na hygienu – i na tu osobní. To se týká především dětí. Před vstupem do bazénu je vhodné se pokaždé osprchovat. Zbytky krémů na opalování, hlína, tráva, pot – to vše berete do bazénu s sebou. A nic z toho čistotě vody neprospívá. Všechny tyto nečistoty totiž podporují růst sinic a bakterií.
  • Ideální teplota v bazénu by se měla pohybovat kolem 25 stupňů Celsia. Dojde-li k jejímu výraznému oteplení, mnohem spíše se začnou tvořit řasy a bakterie. Teplotu lze snadno regulovat pravidelným dopouštěním nové vody.
Křišťálově čistá a nezávadná voda není bez práce. Díky našim tipům vás však údržba nebude stát moc peněz ani času!

Čištění

Co se týká údržby a čištění, máme v zásadě dvě možnosti, které však ideálně kombinujeme. Jedná se o chemické a mechanické čištění. Vše se však odvíjí od hodnoty pH. Vysvětlíme si proč…

pH

Udržování správné hodnoty pH, která by se měla pohybovat v rozmezí 7,2 – 7,6, je jedním z klíčových faktorů při údržbě vody v bazénech. Je-li tato hodnota příliš nízká, může docházet ke korozi kovových částí bazénu. Je-li naopak příliš vysoká, dochází k zakalení vody. Proto bychom měli aspoň jednou týdně pH přeměřit a případně upravit pomocí regulátorů pH.

Mechanické čištění neboli filtrace

Obecně se dá říci, že by celý objem bazénu měl projít filtrací každý den. K tomu vám skvěle poslouží nejběžnější pískové filtrační zařízení. To funguje na principu průchodu načerpané vody zařízením ve směru odshora dolů. Speciální písek v zařízení zachytí hrubé nečistoty a následně je přefiltrovaná voda vpouštěna zpět do bazénu. V závislosti na výkonnosti zařízení a objemu bazénu bude filtrace trvat řádově několik hodin denně. Chcete-li dosáhnout dokonale průzračné vody, budete svou pozornost a péči muset věnovat i čištění filtračního zařízení. Písek s usazenými nečistotami je potřeba pravidelně proplachovat.

K dalším prostředkům, které slouží k mechanické filtraci vody patří síťky, vysavače, kartáče a další.

Chemické čištění

V oblasti chemického čištění existuje velká spousta variant a to se týče jak formy, tak i obsahu. Většina bazénové chemie je v dnešní době na bázi chlóru či peroxidu. Chlór je pro dezinfekci vody velmi účinným prostředkem. Bohužel však u některých osob způsobuje alergické reakce. Navíc pokožku a oči dráždí a vysušuje. Proto dnes řada lidí dává přednost bezchlorovým variantám, které navíc nezpůsobují nepříjemný chlórový zápach. Chlór je zase oproti kyslíkovým variantám levnější.

V případě chlóru je ideálním množstvím 0,3 – 0,5 miligramu na 1 litr vody. V případě kyslíkových prostředků je optimální hladina aktivního kyslíku 8 – 15 miligramu na 1 litr vody. Pro další údržbu se pak hodí bazénové tablety.

Další formou chemického čištění vody jsou tzv. vločkovače neboli flokulanty, které bývají obsaženy i v některých tabletách. Jedná se o přípravky, které působí proti zakalení vody tím, že nečistoty vysráží do vloček, čímž napomáhá filtrovatelnosti vody.

Léčba šokem

Na závěr máme ještě radu pro situace, kdy jste péči zanedbali a ve vodě se již začaly tvořit řasy. To snadno poznáte podle její nazelenalé barvy. Přesně pro tyto chvíle jsou určeny tzv. šokové přípravky. Ty zakoupíte v obou variantách – chlórové i kyslíkové. Následně se doporučuje použít jeden z přípravků spadajících do kategorie algicidů neboli prostředků proti tvorbě řas.

V boji s nečistotami vám přejeme hodně zdaru a nezapomeňte, že vše, co pro křišťálově čistou vodu potřebujete, najdete u Jarabáka!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání