Střih a tvarování živých plotů – víte, kdy a jak ho provádět?

Střih a tvarování živých plotů – víte, kdy a jak ho provádět?

Marie Novotná V pátek 17. 04. 2020 Zahrada

Živé ploty mají na našich zahradách svou nezastupitelnou úlohu v létě nám poskytují příjemný stín a v průběhu celého roku zajišťují soukromí a klid. Stejně, jako tomu je u řady jiných druhů rostlin, je klíčem k úspěchu při jejich pěstování pochopení konkrétních potřeb dané rostliny a dostatek trpělivosti a péče. Jak se o živé ploty starat tak, aby vám přinášely radost a sloužily svému účelu, se dozvíte v dnešním příspěvku. 

Kdy se do střihu pustit

Každý typ dřeviny vyžaduje v péči jinou frekvenci. Některé dřeviny zastřiháváme například i dvakrát či třikrát ročně. Tvarované živé ploty obvykle zastřihujeme brzy na jaře a znovu pak na podzim. 

Na jaře směřuje příroda veškerou svou energii do růstu a bujení. Proto právě v jarních měsících často pozorujeme, jak se nám živý plot před očima mění takřka každý den. Pokud chcete mít ten svůj dokonalý a upravený i na jaře, klidně se do střihu pusťte. Buďte však přitom opatrní a ohleduplní živé ploty si často oblíbí ptáci, kteří si v nich staví na jaře hnízda. Během vegetačního období se však nepouštějte to zásadnějších úprav – ty si raději ponechte až na zimu. Zmiňovaný zimostráz v průběhu vegetačního období zastřihujeme dvakrát až třikrát. U ptačího zobu je tomu podobně. 

 

Jak na samotný střih a jaké si zvolit nástroje

Výběr správných nástrojů vám práci ulehčí a výsledek bude stát za to. Pro tyto účely existuje celá řada typů nůžek. Řadíme sem nůžky ruční, benzínové, akumulátorové a elektrické. V případě, že je váš živý plot vysoký, je vhodné si pro jeho úpravy pořídit teleskopickou verzi. Pokud teleskopický nástroj nevlastníte, můžete si samozřejmě dopomoci žebříkem, který je však méně bezpečný. 

 

Jaký typ nůžek tedy zvolit?

Upřednostňujete-li při práci komfort, doporučujeme pořídit si akumulátorový typ, u něhož vám nebude překážet přívodní kabel. Akumulátorové nůžky navíc bývají lehčí, lépe se s nimi tedy pracuje a ulevíte svým rukám. Pro větší plochy se zase mohou hodit nástroje s benzínovým motorem, které mají větší výkon. 

Při výběru nůžek na živý plot vezměte v úvahu též délku lišty delší se hodí pro větší, rovné plochy a ty kratší pro tvarování.

Ať už si pro práci zvolíte kterýkoliv z nástrojů, důležité je udržovat je vždy ostré a v čistotě. Vyhnete se tak zanesení případných infekcí a práce bude jednodušší a příjemnější.

 

Jak na samotný střih

I při samotné práci se vyplatí dodržovat několik zásad. Které to jsou?

  • stříhejte pouze mladé větve, vyhněte se těm silnějším, dřevnatým
  • začínejte bočními stěnami, následně pokračujte horní částí
  • opadavé živé ploty (např. thuje) v prvním roce na jaře stříhejte zhruba na třetinu výšky, takto zastřižený plot bude hustší a zdravější
  • kromě samotného střihu nezapomínejte ani na další péči pravidelnou zálivku, hnojení a mulčování

 

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání