Tipy na sklízení a skladování podzimního ovoce

Tipy na sklízení a skladování podzimního ovoce

Marie Novotná V pondělí 07. 09. 2020 Zahrada

Období sklizně obvykle patří mezi oblíbené části roku zahrádkářů. Když se vám se sklizní zadaří a urodí se velké množství podzimního ovoce, uskladněte si je na později. Vitamíny v něm obsažené na podzim a v zimě jako když najdete. Víte, jak plody svého úsilí správně skladovat, aby vydržely co nejdéle čerstvé? Čtěte dále!

Jak správně sklízet ovoce

Trvanlivost vypěstovaného a skladovaného ovoce začíná sklizní. Aby si ovoce uchovalo svou čerstvost co nejdéle, je mimo jiné velice důležité to, abyste jej sklízeli ve vhodnou dobu. Hovoříme o tzv. sklizňové zralosti. Co to je a jak ji poznat?

 

Sklizňová zralost je stav, kdy se ovoce nachází ve fázi vhodné ke sklizni. Zralost plodů poznáme tak, že se při nadzvednutí stopka snadno oddělí od větve, ale přitom stále drží na plodu. Proč je důležité, aby se stopka od plodu při sklízení neoddělila? Rána vzniklá odtržením stopky je totiž bránou pro veškeré nemoci a plísně. Plod, který sklidíme bez ní, tak nevydrží čerstvý velmi dlouho. Ovoce vždy sklízíme se stopkou. 

 

Pro sklízení ovoce je také důležité zvolit vhodný den nejlépe suchý a chladný. Při samotném sběru postupujte opatrně – plody vždy sbírejte po jednom kusu a zacházejte s nimi opatrně, aby nedošlo k jejich potlučení. Natrhané plody co nejdříve uskladněte.

 

Při sklizni ovoce postupujte opatrně.

Jak skladovat ovoce, aby vydrželo 

Aby nám plody vydržely co nejdéle čerstvé a uchovaly si vitamíny, je potřeba zajistit jim k tomu vhodné podmínky. Před tím, než ovoce uložíte do sklepa, plody roztřiďte podle odrůdy. Ovoce se nedoporučuje umývat ani utírat. Na slupce se vyskytuje ochranná vrstva, díky níž jsou plody chráněny před nákazami. 

 

Pro skladování ovoce se nejlépe hodí tmavý, chladný a vzdušný sklep. Před tím, než se pustíte do sklízení, sklep ukliďte a vydezinfikujte. Zabráníte tak případnému bujení nežádoucích chorob a plísní. 

 

Naprosto zásadní je také teplota a vlhkost vzduchu. Pokud je vzduch ve sklepě příliš suchý, plody mají tendenci se vysušovat. Je-li naopak vlhký, bude snáze docházet ke hnilobným procesům. V ideálním případě by se vlhkost měla pohybovat kolem 80 %. Teplota by se měla pohybovat od nuly do pěti stupňů Celsia. V úvahu vezměte také skutečnost, že u podlahy může být teplota nižší. Pořiďte si do sklepa teploměr a vlhkoměr. Teplotu i vlhkost pravidelně kontrolujte a regulujte. Pokud například nastane velmi teplý podzim, doporučuje se za časných ranních hodin sklep vyvětrat. Nízkou vlhkost vzduchu zase regulujeme tak, že podlahu ve sklepě poléváme vodou.

 

Jednou za čas je vhodné uskladněné ovoce zkontrolovat. Objevíte-li hnijící plody či kusy napadené plísní, vyhoďte je. Zamezíte tak šíření nákazy na zbylé ovoce. 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání