Vysaďte si maliník

Vysaďte si maliník

Marie Novotná Ve středu 01. 09. 2021 Zahrada

Maliny jsou vděčné druhy drobného ovoce, jejichž pěstování se těší stále vzrůstající oblibě. Kdo by si nedal malinový koláč, malinovou zmrzlinu nebo jen tak čerstvé plody? V obchodech není jejich cena úplně příznivá a kvalita je někdy pochybná. Když budete mít na zahradě své keře, máte vyhráno. My vám řekneme, na co se při pěstování soustředit a kdy maliník vysadit

Nároky na pěstitelské prostředí

Maliníku se daří ve většině zahradník půd. Nejlépe mu vyhovují hluboké, středně těžké půdy bohaté humusem. Nevhodné jsou půdy přemokřené a studené. V době kvetení a také v době dozrávání plodů potřebuje maliník hodně půdní vláhy. V půdách příliš suchých dorůstají jen drobné a málo šťavnaté plody. Maliník vyžaduje polohu chráněnou před studenými severními větry. Může to být rovina nebo mírný svah sklánějící se k jihu, jihozápadu či jihovýchodu. Snese i mrazivou kotlinu, neboť vykvétá poměrně pozdě, kdy je již nebezpečí mrazíků minimální. U nás se dá pěstovat také ve středních a vyšších polohách, tj. prakticky až do výše 900 m. n. m., zejména pokud je tam dostatek dešťových  srážek (nad 600 mm ročně) a průměrné roční teploty 7-8 °C. Snáší i polostín, ale ve slunné poloze dává vyšší sklizeň a chutnější plody. 

Příprava půdy

Půdu pro výsadbu maliníku připravujeme již koncem léta (srpen a září). Nejdříve musíme z pozemku odstranit všechny zbytky víceletých plevelů včetně jejich kořenů. Potom půdu důkladně vyhnojíme chlévskou mrvou nebo kompostem, a to v dávce asi 5 – 10 kg na 1m2. Při rytí zapravíme hnojivo až do hloubky 30 cm. 

Výsadba

 

Maliník bychom měli vysazovat hlavně na podzim, aby ještě do příchodu zimy pořádně zakořenil. Pouze v těžších půdách se doporučuje jarní výsadba. K výsadbě využijeme podmračného počasí, protože na slunci rostlinám snadno zasychají kořínky. Vysazujeme jednoleté sazenice, jimž zkrátíme nadzemní části výhonů asi na 35 cm, a přiměřeně zkrátíme i kořeny. Maliník vysazujeme na vzdálenost 45–60 cm. U bujně rostoucích a odnožujících odrůd volíme vzdálenost jednotlivých rostlin až 80 cm. Pokud budete sázet více řad, ponechejte mezi nimi odstup 1,75–2 m. Sázíme tak hluboko, aby kořeny vysazené rostliny byly pokryty asi 5–8 centimetrovou vrstvou zeminy. Důležité je, aby rostliny seděly pevně v zemi. Při pozdní výsadbě raději k vysazeným rostlinám ještě okolní zeminu pěkně nakopčíme. 

Ošetřování maliníku

Během vegetace musíme půdu kolem rostliny kypřit, odplevelovat a podle potřeby také zavlažovat. Protože maliník má poměrně značnou potřebu živin, dáme jednou za tři roky ke každému keři asi 10 – 15 kg kompostu. Vyhneme se přímému vápnění. Po sklizni bychom měli všechny odplozené výhony, jakož i slabé výhonky odříznout až u země. Mateřské rostlině ponecháme pouze 6 – 8 těch nejlepších a zdravých výhonů. Avšak tyto jednoleté výhony na jaře, nejlépe již v březnu, mírně zkrátíme asi o čtvrtinu délky. Tím podpoříme tvorbu plodů. Maliník plodící až do podzimu prořezáváme v únoru. Vyřezávání starých odplozených výhonů umožňuje, aby do prostoru dobře proudil vzduch, a to má vliv na udržení dobrého zdravotního stavu maliníku. 

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání