Stříhání živého plotu: Vyvarujte se těchto 4 chyb a bude z něj chlouba vaší zahrady

Stříhání živého plotu: Vyvarujte se těchto 4 chyb a bude z něj chlouba vaší zahrady

Lucie Formanová Ve čtvrtek 29. 06. 2023 Zahrada

Nedělejte chyby při stříhání živého plotu. Poradíme vám, čeho se vyvarovat a kdy, čím a jak stříhat živý plot, aby byl zelenou chloubou vaší zahrady.

Pro někoho koníček, pro jiného nezbytnost, pro dalšího možná činnost, kterou ještě nikdy nedělal. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, máme pro vás skvělou zprávu – stříhání živého plotu zvládnete na jedničku, pokud se vyvarujete zásadních chyb, jež by mohly vaše úsilí zhatit. Sestavili jsme pro vás žebříček těch nejčastějších a vezmete-li si je k srdci, garantujeme vám, že odměnou vám bude hustý, zelený plot, který vám budou sousedé závidět.

Aby živý plot splňoval svou funkci – tedy odděloval pozemek a zabraňoval výhledu, potřebuje pravidelnou péči. Je sice pravda, že když vysázíte dřeviny do jedné lajny, bude si plot částečně držet své „vytvarování“, avšak údržbou mu vrátíte zdravější rysy. A povede se vám to, i když nejste ostřílený zahradník.

živý plot s tůjí

Nesprávné nástroje – zhatí vaše snahy při stříhání živého plotu

Bez kvalitních nástrojů se při tvarování živého plotu neobejdete. Vzhledem k tomu, že je plot několikametrovou záležitostí, měli byste si pořídit dostatečně dlouhé nůžky na živý plot, případně teleskopické nůžky, které zvyšují dosah řezu. Sáhnete-li jen po malých ručních nůžkách, zbytečně se nadřete, uděláte si puchýře a hlavně nedocílíte přesného řezu. Menší ruční nůžky proto používejte jen pro velmi mladé rostliny, resp. výhony, či finální úpravy a zastřihněte s nimi větvičky či lístečky, které vyčuhují tam, kam nemají.

Praktické tipy pro správný výběr nůžek na živý plot

Máte-li živým plotem obehnaný velký pozemek, pak rozhodně zvolte benzínový plotostřih. Je sice hlučný, při spalování benzínu vznikají zplodiny a práce s ním vám nemusí vonět, ale z hlediska výkonu se mu žádný jiný plotostřih nevyrovná.

U menších ploch vám skvěle poslouží elektrické nůžky na živý plot, který vyniká tišším, bezemisním provozem a nízkou hmotností stroje v doprovodu se skvělým výkonem. Při práci jste však limitováni přítomností kabelu a nutností připojení ke zdroji elektřiny. 

Pokud chcete využít výhod předchozích dvou variant, nebo máte jen menší pozemek s živým plotem, pak je vhodným řešením akumulátorový plotostřih – je tichý, poměrně výkonný, lehký, neprodukuje emise a nemá žádný omezující kabel. Nemusíte do něj ani dolévat benzín, stačí mít nabitý akumulátor – doporučujeme však mít dva, které budete střídat.

Při výběru byste se kromě typu pohonu měli zaměřit i na některé další důležité parametry. Které to jsou se dozvíte v článku: Jak vybrat nůžky na živý plot.

nůžky na živý plot

Tupé nástroje - uškodíte sobě i plotu

Stejně jako se neoholíte tupou břitvou či žiletkou, nepodaří se vám ostříhat živý plot tupými nůžkami. Proto se vždy před úpravou plotu ujistěte, že je vaše náčiní dostatečně ostré – v opačném případě se totiž nejen více nadřete, ale budete ubližovat i samotným větvím, které se budou třepit, takže budou křehké a náchylné k delšímu hojení. 

A samozřejmě nepoužívejte nůžky, na kterých je koroze – abyste jí předcházeli a udržovali nůžky ve skvělém stavu po dlouhou dobu, doporučujeme vám je po každém použití důkladně očistit a namazat olejem.

Nesprávný čas – je třeba vědět, kdy stříhat živý plot

Máme to asi všichni stejně – někdy jsme do práce nadšení, a někdy se nám nechce vůbec nic. Jenže právě u živého plotu je špatné načasování chybou, která se může neblaze odrazit na jeho kvalitě.

Kdy stříhat živý plot?

Různé druhy živých plotů mají různá období vhodnosti střihu – obecně však platí, že nejvhodnější je jaro a podzim.

První řez proveďte na jaře, v době, kdy už nehrozí mrazy (pokud to předpověď dovolí, můžete začít už v únoru). V tuto dobu jsou keře/stromy řezem méně zatěžovány, jelikož výhony nejsou v plné míze, a také nebudete rušit hnízdící ptáky. Brzký řez zajistí hustý, rovnoměrný a zdravý růst – živý plot se může až do vrcholu jara regenerovat a v květnu opět začít obrůstat.

Výjimka potvrzující pravidlo
Výše uvedené pravidlo prvního řezu platí u všech živých plotů, vyjma těch, které kvetou na jaře, jako například zlatice. U nich však zároveň nepřichází v úvahu ani druhý řez, jelikož už v létě rostlina nevytváří nové pupeny – takový plot tedy zastřihávejte jen jednorázově v době květu.

Ke konci června proveďte lehký sestřih, kterým vyrovnáte nerovnosti. Ponechat byste při něm měli přibližně třetinu ročních výhonků – rostlina musí mít dostatek nových listů, aby byla zásobena živinami.

Druhý tvarový řez je vhodné provést v pozdním létě (srpen/září) – v tuto dobu ještě nehrozí poškození mrazem. Vždy ale pamatujte, že ideálním počasím, kdy stříhat živý plot, je to pochmurné – pokud byste totiž stříhali na prudkém slunci, mohly by zastřižené špičky listů či jehličí začít hnědnout. V pozdějším odpoledni se pak také míza z listů a malých větviček stahuje do kmenů, takže je živý plot méně citlivý.

stříhání živého plotu

Nadměrný střih – každý extrém škodí

Častou chybou je nadměrné stříhání živého plotu – pokud totiž odstraníte velké množství zelených částí, může dojít k celkovému oslabení rostliny. Obzvláště náchylné na příliš silný řez jsou především jehličnaté živé ploty, kdy větve bez jehličí už neobrůstají. Proto vždy respektujte přirozený růst rostliny a vždy stříhejte jen tolik, kolik je skutečně potřeba pro udržení požadovaného tvaru a hustoty.

Jarabákovi rady na závěr: Dvakrát měř, jednou stříhej

Než se pustíte do úprav, není jen důležité vědět, čím a kdy, ale také jak stříhat živý plot. Pamatujte, že ustřiženou větev zpátky nevrátíte, proto si předem důkladně promyslete tvar, který chcete plotu dát. 

  • Obzvláště pro začátečníky je vhodné, když si předem napnou provázek podél požadovaných hran řezu (např. na dvě tyčky zapíchnuté do země), aby měli referenční body.
  • Při stříhání vždy stůjte paralelně s živým plotem a řiďte se dle neostříhaného konce.
  • Nechcete-li mít důlky v korunách, držte nůžky na živý plot oběma rukama vodorovně a pohybujte jimi co nejméně – plotostřih jen lehce natáčejte.
  • Pokud stříháte živý plot poprvé, začněte radši minimálním zásahem, na kterém si vše natrénujete a po chvíli už se můžete pustit do práce naplno.

živý plot

Nebojte, není to žádná věda, stačí trochu cviku a dodržovat naše doporučení, a budete mít živý plot jako lusk.  

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání