Zimní výsev zeleniny – začít můžete již v únoru!

Zimní výsev zeleniny – začít můžete již v únoru!

Marie Novotná Ve čtvrtek 06. 02. 2020 Zahrada

Pokud letos plánujete pěstovat na zahradě plodovou zeleninu, nemusíte čekat s výsevem až do jara. Začít můžete již nyní. Kromě finanční úspory je velkou výhodou také velmi široká nabídka semen, které pořídíte za pár korun, a vypěstovat si tak na zahrádce můžete prakticky cokoliv! Doma předpěstované sazenice budou kvalitnější a silnější a šance na úspěch tím roste.

Plodová zelenina s výsevem je nutné začít včas

Pěstování plodové zeleniny ze semene je časově poměrně dost náročné, a proto je potřeba začít s ním včas. U některých druhů je vhodné začít již v únoru, to se týká například paprik. Mezi další zeleninu, kterou je potřeba vysévat časně, patří také okurky, lilky, rajčata, celer, brokolice a další plodová zelenina.

 

Rajčata

Pro výsadbu plodové zeleniny používáme substrát pro výsev, do kterého můžeme přimíchat trochu rašeliny. Vysetá semena lehce zasypeme substrátem, zavlažíme a udržujeme při pokojové teplotě

 

Jakmile ze semen vyklíčí rostlinka s lístky, můžeme ji přesadit. Poskytujeme jí dostatek vláhy, vzduchu a slunečního svitu, a to až do vysazení na konečném stanovišti.

 

Papriky

Výsev a předpěstování paprik je o něco náročnější, protože vyžaduje vyšší teplotu. Papriky totiž klíčí při teplotách vyšších, než je pokojová teplota. Ideální je pro ně teplota okolo 25 °C. Po vyklíčení rostlin platí totéž jako u rajčat - vyklíčená semena snesou teplotu kolem 20 °C. Opět musíme zajistit dostatek vláhy a světla.

 

Pokud plánujete papriky pěstovat na záhonech, volte některou z polních odrůd. Polní odrůdy jsou totiž méně náročné na teplotu a nevyžadují pěstování ve skleníku. 

 

Plodová zelenina je spíše teplomilná. Při výsadbě je nutné rostlinám zajistit správnou teplotu.

 

Brokolice

Brokolice se sklízí ještě před příchodem léta (ideální dobou sklizně je květen a červe). Proto je důležité výsev provést již nyní, aby nám do té doby stihla dostatečně narůst. Necháme ji klíčit při pokojové teplotě. Po přesazení sazeničky necháme dorůst při teplotách nižších (10 15 °C).

Plodová zelenina je spíše teplomilná. Při výsadbě je nutné rostlinám zajistit správnou teplotu.

Okurky

Předpěstováním okurek se v domácích podmínkách se mimo jiné vyhnete okurkové plísni.

 

Okurky klíčí při nejvyšší teplotě a z hlediska teploty jsou celkově nejnáročnější. Klíčení probíhá při teplotách nad 30 °C během tří až pěti dnů. Semena sadíme do substrátu s příměsí rašeliny a písku. Po přesazení vyklíčených sazenic je taktéž nutné regulovat teplotu půdy, která by se měla pohybovat kolem pokojové teploty. 

 

Lilek

Lilek se vysévá zhruba do poloviny března a nejlépe klíčí při teplotách okolo 30 °C. Stejně jako tomu je u zbylých plodin, platí, že čím více světla, tím lépe. Semena vyséváme přibližně 1 cm pod povrch do kvalitního výsevního substrátu. Poté povrch přitlačíme, zalijeme dostatkem vláhy a přikryjeme průhlednou fólií. 

Lilek potřebuje vyšší teploty a spoustu světla, proto jej můžeme nechat klíčit například na topení na dřevěné podložce. Vzrostlé sazenice je nejlépe sadit do skleníků, neboť jsou velmi teplomilné a venku se jim příliš nedaří.

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání