Během státního svátku 8.5.2024 mají všechny naše pobočky zavřeno.
Letní údržba bazénové vody aneb jak si užít léto naplno

Letní údržba bazénové vody aneb jak si užít léto naplno

Marie Novotná V úterý 11. 07. 2017 Zahrada

Teploty na našich teploměrech již přesáhly hranici třicítek a nám tak začalo nejteplejší období v roce. Není nad to, než se v takovém počasí zchladit v bazénu. Koupání v létě přináší radost celé rodině včetně dětí. Musíme však počítat s tím, že stejně jako vše ostatní, co nám v životě přináší radost, obnáší i tyto letní radovánky určitou péči a čas. Pokud víte, jak na to, postačí vám k tomu naštěstí jen půl hodiny týdně. Správná a pravidelná péče zajistí při koupání bezpečnost a nutnou hygienu. Proto se dnes podíváme na to, jaké možnosti se při údržbě bazénů nabízejí. A pokud bazén stále ještě nemáte, neváhejte a přečtěte si pár užitečných tipů, které pro vás Jarabák sepsal v jednom z předchozích příspěvků.

Prevence

Jak již bylo zmíněno, pravidelná údržba je klíčem k čisté a hygienicky nezávadné vodě. Tomu se bohužel v praxi nevyhnete. Existuje však několik jednoduchých zásad, které nám mohou práci výrazně ulehčit. Proto doporučujeme:

  • Bazén, který se nachází v blízkosti stromů či keřů, bychom měli zakrývat. To samé platí i pro případy, kdy víte, že bazén nebude delší dobu využíván. Pokud tedy odjíždíte z chalupy zpět domů, plánujete dovolenou nebo pokud se zhorší počasí – vždy doporučujeme bazén zakrývat. K tomu vám bohatě postačí krycí plachta.

Tip: Krycí plachty a veškeré další bazénové příslušenství najdete na našem webu v sekci Bazénové příslušenství.

  • Bazén není vhodné umisťovat přímo pod strom či keř. Padající listí totiž bazén výrazně znečišťuje. Jsou však situace, kdy nám to prostor neumožňuje. V těchto situacích je vhodné větve ořezat, čímž si práci při čištění výrazně usnadníme.
  • Nezapomínejte na hygienu – i na tu osobní. To se týká především dětí. Před vstupem do bazénu je vhodné se pokaždé osprchovat. Zbytky krémů na opalování, hlína, tráva, pot – to vše berete do bazénu s sebou. A nic z toho čistotě vody neprospívá. Všechny tyto nečistoty totiž podporují růst sinic a bakterií.
  • Ideální teplota v bazénu by se měla pohybovat kolem 25 stupňů Celsia. Dojde-li k jejímu výraznému oteplení, mnohem spíše se začnou tvořit řasy a bakterie. Teplotu lze snadno regulovat pravidelným dopouštěním nové vody.
Křišťálově čistá a nezávadná voda není bez práce. Díky našim tipům vás však údržba nebude stát moc peněz ani času!

Čištění

Co se týká údržby a čištění, máme v zásadě dvě možnosti, které však ideálně kombinujeme. Jedná se o chemické a mechanické čištění. Vše se však odvíjí od hodnoty pH. Vysvětlíme si proč…

pH

Udržování správné hodnoty pH, která by se měla pohybovat v rozmezí 7,2 – 7,6, je jedním z klíčových faktorů při údržbě vody v bazénech. Je-li tato hodnota příliš nízká, může docházet ke korozi kovových částí bazénu. Je-li naopak příliš vysoká, dochází k zakalení vody. Proto bychom měli aspoň jednou týdně pH přeměřit a případně upravit pomocí regulátorů pH.

Mechanické čištění neboli filtrace

Obecně se dá říci, že by celý objem bazénu měl projít filtrací každý den. K tomu vám skvěle poslouží nejběžnější pískové filtrační zařízení. To funguje na principu průchodu načerpané vody zařízením ve směru odshora dolů. Speciální písek v zařízení zachytí hrubé nečistoty a následně je přefiltrovaná voda vpouštěna zpět do bazénu. V závislosti na výkonnosti zařízení a objemu bazénu bude filtrace trvat řádově několik hodin denně. Chcete-li dosáhnout dokonale průzračné vody, budete svou pozornost a péči muset věnovat i čištění filtračního zařízení. Písek s usazenými nečistotami je potřeba pravidelně proplachovat.

K dalším prostředkům, které slouží k mechanické filtraci vody patří síťky, vysavače, kartáče a další.

Chemické čištění

V oblasti chemického čištění existuje velká spousta variant a to se týče jak formy, tak i obsahu. Většina bazénové chemie je v dnešní době na bázi chlóru či peroxidu. Chlór je pro dezinfekci vody velmi účinným prostředkem. Bohužel však u některých osob způsobuje alergické reakce. Navíc pokožku a oči dráždí a vysušuje. Proto dnes řada lidí dává přednost bezchlorovým variantám, které navíc nezpůsobují nepříjemný chlórový zápach. Chlór je zase oproti kyslíkovým variantám levnější.

V případě chlóru je ideálním množstvím 0,3 – 0,5 miligramu na 1 litr vody. V případě kyslíkových prostředků je optimální hladina aktivního kyslíku 8 – 15 miligramu na 1 litr vody. Pro další údržbu se pak hodí bazénové tablety.

Další formou chemického čištění vody jsou tzv. vločkovače neboli flokulanty, které bývají obsaženy i v některých tabletách. Jedná se o přípravky, které působí proti zakalení vody tím, že nečistoty vysráží do vloček, čímž napomáhá filtrovatelnosti vody.

Léčba šokem

Na závěr máme ještě radu pro situace, kdy jste péči zanedbali a ve vodě se již začaly tvořit řasy. To snadno poznáte podle její nazelenalé barvy. Přesně pro tyto chvíle jsou určeny tzv. šokové přípravky. Ty zakoupíte v obou variantách – chlórové i kyslíkové. Následně se doporučuje použít jeden z přípravků spadajících do kategorie algicidů neboli prostředků proti tvorbě řas.

V boji s nečistotami vám přejeme hodně zdaru a nezapomeňte, že vše, co pro křišťálově čistou vodu potřebujete, najdete u Jarabáka!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání