Během státního svátku 8.5.2024 mají všechny naše pobočky zavřeno.
Květináče a zahradní keramika

Květináče a zahradní keramika

Marie Novotná V úterý 13. 07. 2021 Zahrada

Jedním ze způsobů zvýraznění rovin zahrady a upoutání náhodného zájmu je vytvoření skupin z květináčů, váz a různých nádob ať už s květinami nebo bez nich. Také použitím barevných nádob můžete zvýraznit kolorit zahrady. Takovýto účinek mohou mít květináče rozmístěné kolem terasy nebo bazénu. Je lepší vytvářet menší skupinky, a i když se stávají těžištěm v prostoru zahrady, jsou působivé i na menší ploše. Dnes vám přinášíme přehled materiálů, z kterých si můžete vybrat květináč do vaší zahrady či na terasu a vytvořit si tak ještě útulnější oázu pro relaxaci.

Květináče vybíráme podle toho, na jaké místo je chceme umístit, a samozřejmě podle toho, k jakému účelu mají sloužit. 

Keramika

Vhodnou volbou materiálu pro velký zahradní květináč, truhlík je mrazuvzdorná keramika, která Vám nabídne svými vlastnostmi neměnnou barvu díky povrchové glazované úpravě. Zároveň Vám poskytne i neomezenou životnost, pokud nedojde k mechanickému poškození. Velké zahradní keramické květináče jsou vyrobené z kvalitní mrazuvzdorné venkovní keramiky, která je přímo určená pro venkovní použití

Kámen, kamenina 

Kamenina je těžká a náročná na přemisťování, je-li naplněná zeminou a rostlinami. V tradičních venkovských usedlostech však může působit dobře. Beton nebo umělý kámen mohou být stejně těžké jako přírodní kámen, existují však nádoby vyrobené z lehčích materiálů. Například venkovní květináče nebo zahradní truhlíky vyrobené z umělého pískovce vynikají svými tvary a jsou i cenově dostupnější než výrobky z přírodního pískovce.

 

Terakota

Ručně dělané terakotové květináče z vypalované hlíny jsou atraktivní pro svůj přírodní vzhled a jsou cenově dostupné. Dělají krásnou patinu, která se s věkem zlepšuje. Pórovitá povaha terakoty umožňuje, aby vzduch a voda procházely stěnami a zabraňovaly chorobám půdy a hnilobě kořenů. Zemina v nich ale vysychá rychleji, proto je důležitá častější zálivka.

 

Dřevo

Na venkovské pozemky by se měly používat jednoduché tvary z přírodních materiálů, například ze dřeva. Chcete-li znovu využít staré dřevěné sudy, musíte si být jisti, že se v nich neskladovaly jedovaté přípravky, a jestliže se používaly na pivo nebo víno, stačí dřevo ošetřit nátěrem nebo ochrannou látkou. Nezapomeňte na obruče, které budou asi rezavé. Sud nesmí úplně vyschnout, nebo by se dužiny uvolnily z kovových obručí a sud by se rozsypal. 

Květináče z plastu

Nejlehčím materiálem pro květináče jsou plasty a laminát. Pěkné jsou jednoduché tvary, často jsou však vyrobeny z příliš nápadných barev, které pak snižují hodnotu toho, co je vysazeno v nich nebo umístěno blízko nich. Výhodou plastových nádob je to, že jsou lehké a dají se snadno přemisťovat. Navíc se snadno čistí a nepotřebují drenáž.

Další materiály

Na trhu je velký výběr květináčů a nejrůznějších nádob. Ať jsou to kovové urny, které jsou určeny speciálně pro rostliny, není však třeba se omezovat jen na ně. Předměty nezvyklého tvaru, které dosloužily, jako třeba komínové nástavce, mohou působit velice atraktivně. Dnes existuje široký výběr náhradních materiálů (plasty, laminát), které jsou světlé, napodobují různé stylové nádoby a jsou téměř nerozeznatelné od přírodních materiálů jako porcelán, hlína nebo dřevo. Chcete-li mít víc nádob, měly by být všechny ze stejného materiálu. 

Závěsné koše

Pro městského zahrádkáře, který má k dispozici málo místa, nebo dokonce jenom balkon, je závěsný koš ideální možností, jak zpestřit prostředí květinami. Osazený závěsný koš se nesnadno zalévá, je-li umístěn nad úrovní očí. Navíc rychle vysychá, je-li zavěšen na slunném a větrném místě. K rostlinám vhodným pro závěsné koše, kterým se daří na exponovaných teplých místech, patří muškáty, petúnie, begonie a plazivý sporýš. V zimě můžete naplnit koš malolistým břečťanem. Je důležité, abyste závěsný koš dobře připravili, naplnili ho kvalitním kompostem s příměsí rašeliny, která zadržuje vlhkost. 

Okenní truhlíky

Sortiment okenních a balkonových truhlíků je velký, nejlepší jsou však ty z tvrdého a silného materiálu. Truhlíky jsou často vystaveny prudkému slunci a větru, což způsobuje rychlé vysychání půdy. Proto se bude rostlinám lépe dařit v hlubokých a dost velkých truhlících. Aby mohla odtékat přebytečná voda, musí být na dně provrtané dírky. 


Zahradní keramika je krásným doplňkem a dekorací a velkou měrou přispívá k tomu, abyste se v zahradě cítili příjemně.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání