Zásady správného hnojení trávníku

Zásady správného hnojení trávníku

Marie Novotná V úterý 12. 05. 2020 Zahrada

Aby byl trávník zdravý, hustý a krásně se nám zelenal, vyžaduje také on svou péči. Řada lidí razí názor, že je to jen trávník a ten přece roste sám! Není to však úplně pravda. Proč tomu tak je? Jak a čím správně hnojíme a čemu se vyvarovat? To budou témata dnešního příspěvku. Jaro je v plném proudu a není na co čekat!

Proč hnojíme

Stejně jako každý jiný organismus i trávník k tomu, aby prospíval, potřebuje dostatek živin. Mezi ty základní patří dusík, fosfor, draslík, vápník, hořčík či síra. Tyto živiny dodávají trávníku obranyschopnost, odolnost vůči mrazu, podporují tvorbu kořenového systému, umožňují jeho regeneraci apod.

 

Přestože se jedná o látky v přírodě běžně se vyskytující, je potřeba je trávníku pravidelně dodávat. Je tomu tak proto, že v průběhu vegetačního období trávník často sekáme a odebíráme mu tím hmotu, která právě tyto látky obsahuje. 

 

Komerčně dostupná hnojiva obsahují právě tyto látky. Většina z těchto hnojiv jsou univerzální, a proto se nemusíte při jejich výběru ničeho obávat. Ověřit si můžete poměr základních živin (dusíku, fosforu a draslíku). Odborníci nejčastěji doporučují poměr 6:2:3.

 

Kdy a jak hnojit

Travnaté plochy hnojíme alespoň dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. U velmi udržovaných ploch je možné hnojit až třikrát či čtyřikrát do roka. Dle četnosti hnojení vybíráme také rychle či pomalu rozpustná hnojiva. Pokud hnojíte pouze dvakrát do roka, volte první variantu. Při častějším hnojení je zase vhodnější druhý typ.


Hnojení stejně jako řada jiných činností, které na zahradě provádíme, je závislé na počasí. Odborníci se shodují, že bychom neměli začínat, dokud se teploty nevyšplhaly alespoň na 12 stupňů Celsia. Rozhodneme-li se použít granulované hnojivo, je nutné zvolit den, kdy je půda a tráva suchá. V opačném případě by mohlo dojít k tomu, že by vlhké granule stébla trávy obalily a poleptaly je. Zároveň však platí, že by půda neměla být příliš vysušená. Ideální je po hnojení provést také zálivku.

 

Nezapomeňte, že po hnojení, je nutné provést kvalitní zálivku. Půda nesmí být vysušená.

 

Pokud máte zahradu o větší ploše, práci vám znatelně ulehčí rozmetač hnojiva. Uplatnění pro ně najdete však i v zimě při provádění posypů solí či na jaře při aplikaci osiva. Nezapomeňte také, že aplikaci hnojiva provádíme až poté, co jsme trávník zbavili listí a nečistot a provedli jsme vertikutaci neboli provzdušnění.

 

Pro větší travnaté plochy si pořiďte rozmetadlo. Práci si ulehčíte. 

 

Další varianty

Dalšími vhodnými variantami může být hnojení v podobě zálivky. Zajímavou alternativou jsou také organická hnojiva, mezi která řadíme také vermikopost. Jak si takové hnojivo vyrobit se dozvíte zde. Výhodou těchto organických hnojiv je, že nemají negativní dopady na životní prostředí a při jejich použití nehrozí riziko popálení trávníku. Navíc jsou také zdravotně nezávadná.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání