Zavlažování zahrady tradičně i moderně. Objevte s Jarabákem všechny způsoby

Zavlažování zahrady tradičně i moderně. Objevte s Jarabákem všechny způsoby

Lucie Formanová Ve čtvrtek 10. 08. 2023 Zahrada

Objevte způsoby zavlažování zahrady i postupy, jak správně zalévat trávník a rostliny. Automatické systémy zavlažování vyřeší dilema s odjezdem na dovolenou.

Orosené ze sedmého na zahrádce opravdu bodne. Jenže osvěžit nepotřebujeme v parných dnech jen my, ale právě i samotná zahrádka (tedy ta zelená). A je úplně jedno, jestli je jen okrasná, nebo užitková. Otázkou však zůstává, jak na závlahu zahrady správně.

Abychom vám ušetřili práci a dopřáli více času na orosenou odměnu (namísto oroseného čela), sesumírovali jsme pro vás v Jarabákovi přehled nejrůznějších možností zavlažování a poradíme vám také, jak a kdy zalévat i co dělat ve chvílích, kdy potřebujete na pár dnů vzít kramle a ujet od své zahradnické vášně za odpočinkem.

Obsah článku:
  1. Kdy a jak často zahradu zavlažovat? Důležitá je pravidelnost i čas
  2. Zavlažovat zahradu vodou ze studny, nebo dešťovou vodou ze sudu?
  3. 7 pravidel pro co nejúčinnější závlahu zahrady a trávníku
  4. Ucelený přehled možností zavlažování zahrady
  5. 5 tipů, jak připravit zahradu před odjezdem na dovolenou

Ještě před pár desetiletími bychom toto téma nemuseli vůbec řešit. Prostě bychom vzali konev, doběhli k potoku či rybníku, nebo nabrali doma vodu ze studny a pobíhali desítky minut po zahradě, než bychom ji celou zalili. Toto řešení je samozřejmě i nadále skvělé – minimálně z hlediska udržování fyzičky.

Někdy však není vůbec špatné jít s dobou a spolehnout se na moderní řešení například v podobě zavlažovacích či kapkových systémů. Ty ušetří spoustu námahy a také vám umožní nechat zahradu pár dnů bez dozoru, až třeba budete chtít odjet na dovolenou. Ale pěkně popořadě…

zavlažovací systém

Kdy a jak často zahradu zavlažovat? Důležitá je pravidelnost i čas

Než se pustíme do zkoumání jednotlivých způsobů zavlažování trávníku a rostlin, pojďme si prvně posvítit na to, zda to vůbec děláte správně. Víte, kdy je vhodný čas na zalévání, abyste měli dokonale zelené království? Pamatujte, že zárukou úspěchu je pravidelnost, nikoliv však každodenní. Prolijete-li záhony i trávník dostatečně hluboko, není zalévání každý den žádoucí – nejen, že je drahé a energeticky náročné, ale opravdu není ani potřebné (však ve volné přírodě taky každý den neprší).

Písčité půdy stačí zalít 3–4× týdně, jílovité 1× týdně, avšak vydatně a ve správný čas. Například na 1 m2 trávníku byste měli použít 20–25 litrů vody – toto množství se dostane dostatečně hluboko do země a podnítí rostliny k vytváření delších kořenů.

  • Ideální čas pro zavlažování zahrady je v ranních hodinách. Tehdy ještě panují mírné teploty, a voda se tak může pomalu vsáknout do půdy, aniž by se hned odpařila.
  • Zalévat můžete i v pozdějších večerních hodinách, avšak vlhké listy nestihnou oschnout a mohou se stát lákadlem pro slimáky a šneky či rájem pro zahradní škůdce. A vlhké prostředí také podporuje množení hub – bohužel ne těch jedlých.
  • Za každých okolností se vyhněte zalévání v pravé poledne – v tom největším horku se totiž voda rychle vypaří, nepronikne ke kořenům, a navíc mohou rostliny prožít teplotní šok, což se může odrazit na jejich kvalitě.
  • A nezapomeňte – zeleninu a kvetoucí rostliny zaléváme zásadně ke kořenům, těsně u země. Mokření listů, které by dostatečně neoschly, může vést ke vzniku plísní.

zavlažování zahrady

Malý exkurz od záhonu ke květináči

Abychom vás neuvedli v omyl, pro jistotu ještě raději zmíníme, že zalévání rostlin v květináči má trochu jiná pravidla než u trávníku či záhonů. Rostliny v nádobách mají podstatně vyšší nároky na zálivku než ty záhonové, proto rozhodně nepochybíte, když je budete zalévat denně či obden. Nejlepší je, když se budete řídit podle listů – rostliny s tenkými a měkkými listy potřebují více vody, ty s tvrdými, silnými listy snesou méně četnou zálivku. A samozřejmě, pokud rostlina začne mít svěšené listy, zalijte ji okamžitě, bez ohledu na poučky.

Skvělým řešením jsou pak samozavlažovací truhlíky či květináče, které pojmou velké množství vody a zároveň zajistí, že rostlinám nebudou uhnívat kořínky.

Zavlažovat zahradu vodou ze studny, nebo dešťovou vodou ze sudu?

Kromě intenzity zálivky je při zavlažování zahrady třeba zvolit také správný typ vody.

Zalévání vodou z vodovodu není pro rostliny vhodné – za prvé je voda příliš studená, za druhé na ni mnoho rostlin může kvůli obsahu vápna a chloru negativně reagovat, což se může projevovat například žloutnutím listů nebo špatným růstem.

Lepším řešením je vlastní studna, která představuje i ekologičtější řešení oproti vodovodu, avšak pokud ji na zahradě ještě nemáte, investice do jejího vyhloubení nebude zrovna malá. A navíc budete potřebovat také kvalitní čerpadlo, abyste dostali vodu ze studny ven. 

Ideálním řešením je používat vodu dešťovou, která má neutrální hodnotu pH, neobsahuje chlor ani vápno, respektive jen jeho minimum, a zároveň je „odstátá“ a rostliny z ní nemají teplotní šok. Je proto vhodné zaměřit se na sběr dešťové vody, ať už jen do sudů či menších nádob na dešťovou vodu, nebo do velkých nádrží – nadzemních či podzemních.

zalévání dešťovou vodou ze sudu

7 pravidel pro co nejúčinnější závlahu zahrady a trávníku

1. Vytvořte náspy a valy – obzvláště na svazích, kolem zeleniny nebo nově vysazených rostlin je vhodné vytvořit val z hlíny, který udrží vodu ve svém středu a ta se postupně vsákne přesně tam, kam potřebujete.

2. Zabraňte závlahovému stínu – každá rostlina má jiné nároky na závlahu. Obzvláště mezi velkými a malými rostlinami je zásadní rozdíl a ta velká může nad svou menší kamarádkou vytvářet pomyslný deštník a způsobovat takzvaný závlahový stín. Jednoduše řečeno, velká rostlina zachytí vodu dřív, než se dostane k malé, proto vždy rostliny a keře zalévejte ke kořenům.

3. Na větší závlahu dbejte u rostlin především v období jejich růstu při vytváření pupenů a následně plodů. Nenecháte-li půdu zcela vyschnout, předejdete popraskaným plodům či hořkosti u okurek.

4. Respektujte požadavky rostlin – byť platí určité obecné zásady, vždy dodržujte požadavky rostlin, které zaléváte. Některé se vyžívají v sušší půdě, jiným se zase daří ve velké vlhkosti.

5. Zabraňte nechtěnému vysychání půdy – nechcete-li, aby se voda ze země příliš rychle odpařovala, použijte kolem rostlin mulč.

6. Nenechte půdu nikdy zcela vyschnout – rostliny potřebují rovnoměrnou vlhkost a mírné vyschnutí jim nevadí – naopak podporuje tvorbu delších kořenů. Avšak na troud vyschlá půda rostlinám opravdu neprospěje – pak už by vám s největší pravděpodobností nepomohla ani svěcená voda.

7. Zavlažujte po menších dávkách a rovnoměrně – vždy je lepší nalévat vodu k rostlině pomaleji, aby neodtekla a stihla proniknout ke kořenům. A stejně tak se vyvarujte zalévání kořenů pouze na jednom místě – zalévejte kolem celé rostliny, abyste zabránili jednostrannému růstu a špatné absorpci živin.

zavlažování zahrady

Ucelený přehled možností zavlažování zahrady

Jak už jsme zmínili v úvodu, při zavlažování zahrady můžete buď trénovat své svaly a spoléhat na léty ověřená řešení, nebo můžete přejít na modernu, ulevit svým svalům i zádům a dopřát si více času na odpočinek díky automatickému zavlažování. Jak už to tak ale bývá, nic není černobílé, a tak můžeme u každého typu narazit na pozitiva i negativa. A i od toho zde máte Jarabáka, aby vám to všechno hezky shrnul.

Tak pojďme na to.

Stará známá klasika aneb bez konve není zahradník

Konev prostě patří k základní výbavě každého zahradníka a ty, kteří ji nevlastní, byste spočítali na prstech jedné ruky. Však pro zalévání rostlin v nádobách ani nic lepšího nenajdete. Díky nástavci na kropení můžete rozmělnit proud vody a zalévat i okrasné rostliny. Ovšem pro zavlažování trávníku či velkých záhonů není konev úplně ideální – pokud tedy neberete zalévání zahrady jako náhradu za fitko.

Výhody

Nevýhody

+ ideální pro zalévání květin v květináčích, truhlících a dalších nádobách
+ neustále můžete mít po ruce odstátou vodu

- omezený objem konve spojený s častým doplňováním vody
- vyšší hmotnost spojená s rizikem namožení svalů a bolesti zad při zalévání velkých ploch

Se zahradní hadicí a pistolí to jde snáze

Tím nejrozšířenějším řešením na většině zahrad je bez pochyby používání hadic napojených buď na domovní vodovod, vodárnu nebo na čerpadlo ze studny, případně na velkoobjemovou nádobu na dešťovou vodu. Jedná se o praktické řešení bez nutnosti nošení těžkých konví, nutno je však zvolit dostatečně dlouhou zahradní hadici s dostatečným průtokem.

Ve spojení s nimi je ideální používat zahradní pistole a trysky, které umožní nejen cílené zalévání, ale díky regulovatelnému proudu vody můžete zvolit silný bodový proud, klasickou sprchu či jemnou mlhu, která je ideální pro zalévání zejména křehkých rostlin.

Namísto zahradní pistole můžete k hadici připojit rovnou celou postřikovací tyč, která skvěle poslouží nejen pro zavlažování rostlin, ale i při čištění hůře dostupných míst nejen na zahradě.

zahradní pistole - postřikovač

Výhody

Nevýhody

+ snadné řešení zalévání bez námahy
+ možnost připojení zahradní pistole / trysky / postřikovací tyče pro regulaci proudu vody

- nutné připojení ke zdroji vody
- dosah limitovaný délkou hadice
- nutnost smotávání hadice po dokončení zalévání, příp. může hadice někomu vadit z estetického hlediska nebo překážet při sekání (možno vyřešit pomocí navijáku na hadice – ručního i automatického, případně vozíku na hadice)

Praktický tip pro získávání vody z různých zdrojů pro efektivní zásobování zahrady
Pro nasávání vody z nádrží, studní nebo dešťových sudů jsou velmi vhodným řešením sací hadice, které vynikají pevnou konstrukcí a vysokou sací sílou. Připojíte je k různým typům čerpadel a závlahových systémů, a umožníte tak snadné a efektivní plnění nádob a zavlažovacích systémů.

Postřikovače a rosiče pro efektivní postřik

Pro občasné orosení listů rostlin, ale zejména pak pro aplikaci kapalných postřiků proti chorobám a škůdcům skvěle poslouží postřikovače a rosiče. Ty jsou dostupné v ručních i motorových variantách v nejrůznějších objemech, přičemž ty největší pomohou i s ošetřením ovocných sadů, zalesněných ploch či vinic. Doplnit je můžete i o nejrůznější příslušenství, ať už jde o trysky, rozptylovače či přídavné nástavce.

Zavlažovací systémy pro usnadnění práce

Obzvláště pro zavlažování trávníku či větších ploch jsou ideální zavlažovací systémy. Těch je na trhu celá řada – od zahradních zavlažovačů přes automatické a podzemní systémy.

Zahradní zavlažovače

Hledáte-li pouze levnější řešení bez nutnosti jakýchkoliv zásahů do pozemku, plně vám postačí zahradní zavlažovače, u kterých si můžete manuálně nastavit rozsah i množství vody, stejně jako regulovat šířku kropení. Zvolit si můžete i nejrůznější tvary – kruhové zavlažovače s širokým dosahem, výkyvné zavlažovače pro rovnoměrnou a pohyblivou závlahu zahrady či hadicové zavlažovače ve formě hadice s otvory nebo tryskami.

Náročnější, avšak velmi efektivní variantu pak představují výsuvné zadešťovače pro automatické zavlažování trávníku.

zahradní zavlažovač

Automatický zavlažovací systém

Automatické zavlažování vybavené čidlem a řídicím systémem představuje profesionální řešení, které šetří čas, zavlažuje efektivně, má dlouhou životnost a navíc je šetrné ke zdrojům vody. Umožní vám odjet i na delší dobu na dovolenou, protože díky zavlažovacímu automatu, respektive hodinám můžete přesně načasovat, kdy má zalévat. Některé systémy lze ovládat i na dálku pomocí aplikace v mobilu, u nich se však musíte připravit na vyšší cenu.

Celkově automatické zavlažování patří k finančně náročnějšímu, ten nejlevnější automatický zavlažovací systém ale pořídíte už za pár tisíc, záleží jen na vaší náročnosti a velikosti zahrady. 

zavlažovací počítač

Výhody

Nevýhody

+ flexibilní zavlažovací systém s bohatou nabídkou zavlažovacích režimů
+ vhodný na zahradu, terasu i balkon
+ ušetří až 70 % vody (oproti klasickému zalévání)
+ řídicí jednotka přináší plnou kontrolu nad časem, frekvencí i délkou závlahy
+ lze ovládat na dálku pomocí aplikace (v závislosti na provedení)
+ lze načasovat automatické zalévání (bez starostí můžete odjet i na dovolenou a o zahradu je postaráno)

- vyšší pořizovací náklady
- nutno používat rozmanité příslušenství (k chytrému zavlažování jsou potřeba ventily a senzory, neobjedete se bez hadic, hadicových spojek a přípojek)
- potřeba instalace řídicí jednotky

Kapkový zavlažovací systém

Kapková závlaha je velmi oblíbená, jelikož funguje na principu neustálého vylučování kapek vody z perforovaných hadic nebo trysek uložených na půdní povrch, takže je půda neustále vlhká. Kapkové zavlažování je navíc hospodárné, vodu přivádí přímo ke kořenům, takže nehrozí spálení rostliny. I tento systém lze zautomatizovat pomocí řídicí jednotky, takže i on je vhodný, pokud potřebujete svou zahradu na několik dnů opustit. Ovládací jednotka pak ve spojení s čidlem půdní vlhkosti zabraňuje přemokření a zabrání spuštění závlahy při deštích.

Kapkové zavlažování lze také přizpůsobit na různé druhy rostlin, a to díky široké nabídce kapačů s různým průtokem vody za hodinu. Jediným možným mínusem tohoto řešení je to, že musíte zabezpečit dostatečné množství vody pro zálivku.

kapkové zavlažování

Podzemní zavlažovací systém

Podzemní zavlažování trávníku či rostlin patří k těm nejvíce praktickým typům zavlažování z hlediska udržování pozemku (nikde nepřekážejí žádné hadice), ale k těm nejméně praktickým z hlediska instalace. Potřebujete pro něj zajištěný dostatečný přísun vody (standardně s průtokem 25–30 l/min. a tlakem min. 3 bar) a jeho návrh i realizaci doporučujeme svěřit do rukou odborníků, kteří přesně rozvrhnou pozemek, rozmístění trubek i postřikovačů.

Trubky se ukládají do hloubky cca 25 cm, takže musíte počítat s větším zásahem do pozemku, následně už vám ale nebude nikde nic překážet a nebudete zakopávat o hadice či se jim vyhýbat při sekání.

podzemní zavlažování

5 tipů, jak připravit zahradu před odjezdem na dovolenou

A nebyl by to Jarabák, kdyby se s vámi nerozloučil ještě dobře míněnou radou. Systémy závlahy zahrady už nyní znáte, víte, kdy a jak zalévat, dokonce i jakou vodou, a tak už nezbývá, než se vrátit k tématu, jež jsme nakousli hned v úvodu, a to odjezdu na dovolenou.

I když svou zahradu zbožňujete nade vše, rozhodně svou zelenou krásku můžete na pár dnů bez obav opustit – stačí jí jen před tím, než sbalíte kufry, věnovat trochu péče a ona se vám odvděčí tím, že na vás po vašem návratu bude čekat v plném rozpuku. Stačí využít těchto pěti rad:

  1. Běžte do zahrady s motykou a nakypřete půdu – odstraníte tak úzké chodbičky v půdě, jež zapříčiňují nadbytečné odpařování vody. Voda pak tak sice vyschne na povrchu, ale v hlubší vrstvě se bude držet.
  2. Vyplejte – při činnosti kypření půdy nezapomeňte odstranit veškerý plevel, který by zbytečně připravoval rostliny o vodu.
  3. Mulčujte – než odjedete na dovolenou, obložte ty nejvíce náchylné rostliny mulčem. Použít můžete mulčovací kůru, štěrk, nebo jen posekanou trávu, snížíte tak vypařování vody z půdy.
  4. Aktivujte zavlažovací systém – ideální je samozřejmě ten automatický, nezapomeňte však na zajištění dostatečného množství vody.
  5. Požádejte sousedy či rodinu o pomoc – pokud je to jen trochu možné, pověřte rodinu, kamarády či sousedy, ať vám přijdou alespoň dvakrát za týden zalít, nebo zkontrolovat činnost automatického zavlažovacího systému. Budete si tak moct užívat dovolenou s klidem v duši, že je vaše zahrada v bezpečí.

A to je vše. Tak ať vám to roste!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání